PYTHON - ΕΝΟΤΗΤΑ 3 – How to Define Variables in Python

Συνήθως τα προγράμματα αποθηκεύουν δεδομένα στην μνήμη του υπολογιστή για να μπορούν να εκτελέσουν πράξεις με αυτά. Η προσωρινή αποθήκευση γίνεται με την μορφή μεταβλητών. Στην ουσία μια μεταβλητή είναι ένα όνομα που αντιπροσωπεύει μια τιμή στην μνήμη του υπολογιστή μας. 
Για να ορίσουμε στην Python μεταβλητές αρκεί να χρησιμοποιήσουμε ένα assignment statement που έχει την εξής μορφή:
variable = expression
Για παράδειγμα:
x = 25
Ας δούμε όμως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα



Σε αυτό το απλό πρόγραμμα, ορίζουμε μια μεταβλητή με το όνομα number και αναθέτουμε σε αυτήν την τιμή 10. Μετά εκτυπώνουμε ένα μήνυμα και μετά την τιμή της μεταβλητής. Προσέξτε το γεγονός ότι για να εκτυπώσετε την τιμή με την οποία ισούται μια μεταβλητή, την γράφουμε μέσα στην print( ) μέθοδο χωρίς τα quotes.

Ας δούμε ένα ακόμα πρόγραμμα και αυτή την φορά ας ορίσουμε δύο μεταβλητές.

 

Στο πιο πάνω πρόγραμμα, προσθέτουμε μια ακόμα μεταβλητή που εκτυπώνει στην οθόνη τον μέσο όρο σκοραρίσματος ανά παιγνίδι. Η μεταβλητή number είναι είδος ακεραίου ενώ η μεταβλητή average είναι είδος δεκαδικού. Ας αναλύσουμε όμως με πιο πολλές λεπτομέρειες για τις μεταβλητές.

Πρώτα από όλα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουμε μερικές λέξεις κλειδιά που ήδη χρησιμοποιεί η Python για δικούς της σκοπούς και δεν μπορούμε να δώσουμε αυτά τα ονόματα στις δικές μας μεταβλητές. Δεν χρειάζεται να τις θυμάστε, γιατί περιβάλλοντα όπως το Eclipse αμέσως θα παραπονεθούν εάν κάνουμε λάθος και χρησιμοποιήσουμε μια από τις παρακάτω λέξεις


 


Ας δούμε μερικούς ακόμα απλούς κανόνες που υπάρχουν όταν δίνουμε ονόματα σε μεταβλητές:

  • Το όνομα της μεταβλητής δεν μπορεί να περιέχει κενά (πχ. total average)
  • Ο πρώτος χαρακτήρας της μεταβλητής πρέπει να είναι μόνο γράμμα ή underscore ( _ )
  • Μετά από τον πρώτο χαρακτήρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αριθμούς
  • Τέλος η Python είναι case sensitive οπότε Car και car είναι δύο διαφορετικές μεταβλητές.

Πριν προχωρήσουμε σε ακόμα κάποιες λεπτομέρειες, ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε το πρόγραμμα που ήδη γράψαμε να έχει λιγότερες γραμμές κώδικα. Η μέθοδος print( ) μας επιτρέπει να δείχνουμε το μήνυμα μας και την τιμή μιας μεταβλητής μέσα στην ίδια μέθοδο, αρκεί να χωρίζονται τα δύο αυτά μέρη με κόμμα.



Ο λόγος που οι μεταβλητές έχουν αυτό το όνομα είναι γιατί κατά την διάρκεια εκτέλεσης του προγράμματος θα πάρουν διαφορετικές τιμές. 

 


Όπως βλέπουμε στο πιο πάνω πρόγραμμα, όχι μόνο οι μεταβλητές αλλάζουν τιμή και είδος τιμής (π.χ. από δεκαδικό σε ακέραιο). Πως λειτουργεί όμως η Python σε αυτές τις περιπτώσεις?

Η Python χρησιμοποιεί αυτό που ονομάζει data types για να κατηγοριοποιήσει εσωτερικά
κάθε φορά τις μεταβλητές ανάλογα με τις τιμές που περιέχουν. Για παράδειγμα, όταν αναθέτουμε έναν ακέραιο σε μια μεταβλητή, τότε αυτή η μεταβλητή είναι είδος int ενώ όταν κάνουμε ανάθεση ενός δεκαδικού στην μεταβλητή τότε αυτή είναι είδος float.

Για να μπορέσουμε να βρούμε ανά πάσα στιγμή το data type της μεταβλητής μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μέθοδο type( ) όπως δείχνει το πιο κάτω παράδειγμα:



Εκτός από int και float, η Python έχει επίσης str data type για να αποθηκεύει strings.



Μιχάλης Κασάπογλου

Archive

Contact Form

Send