PYTHON - ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Preparing the environment


Από την σημερινή ενότητα θα ξεκινήσουμε τα μαθήματα στην Python γλώσσα προγραμματισμού. Νομίζω ότι είναι περιττό να αναφέρω ότι η Python έχει αρχίζει να υιοθετείται από πολλές εταιρείες κυρίως για την εύκολη δομή της, τις βιβλιοθήκες της σε Machine Learning και Analytics αλλά και για τις Web δυνατότητες της μέσα από frameworks όπως Flask και Django.

Έχουμε πολλά να πούμε αλλά πρώτα πρέπει να ετοιμάσουμε το περιβάλλον μέσα από το οποίο θα μπορούμε να αναπτύξουμε τον κώδικα μας.

Τα βήματα που ακολουθούν είναι για Windows 10 λειτουργικό σύστημα αλλά με μια απλή έρευνα στο google θα μπορέσετε να βρείτε τα αντίστοιχα βήματα για Linux, Mac ή Ubuntu.

Πηγαίνουμε λοιπόν στο https://www.python.org/ και κατεβάζουμε την έκδοση που αντιστοιχεί στο λειτουργικό μας σύστημα.



Η εγκατάσταση της Python είναι πολύ απλή, αρκεί να προσέξουμε δύο επιλογές που δεν είναι προεπιλεγμένες – Η πρώτη είναι να τσεκάρουμε την επιλογή “Add Python 3.7.2 to PATH” έτσι ώστε να γνωρίζουν τα Windows πως να καλέσουν σωστά την Python όταν τρέχουμε τα προγράμματα μας, και η δεύτερη αναφέρεται στην επιλογή “Disable path length limit” έτσι ώστε να μην έχουμε όρια στα Windows όσο αφορά την τοποθεσία των αρχείων μας και το μέγεθος των ονομάτων τους. Αυτή η επιλογή θα εμφανιστεί στο τελευταίο παράθυρο της εγκατάστασης και βεβαιωθείτε ότι κάνετε κλικ επάνω της και την έχετε ενεργοποιήσει.

Τώρα αυτό που μένει είναι να αποφασίσουμε ποιο IDE θα χρησιμοποιήσουμε για την ανάπτυξη των εφαρμογών μας. Εδώ έχουμε αρκετές επιλογές αλλά θα αρκεστώ στο να αναφέρω μόνο δύο που και εγώ χρησιμοποιώ κατά καιρούς: στο Visual Studio Code και στο Eclipse. Από τα δύο θα προτιμήσω το Eclipse γιατί το θεωρώ πιο ολοκληρωμένο περιβάλλον από το Visual Studio Code. Θα χρειαστεί όμως πρώτα να εγκαταστήσετε την Java 1.8 για να μπορέσει να λειτουργήσει το Eclipse. Αν τώρα έχετε συνηθίσει να γράφετε σε κάποιο άλλο περιβάλλον όπως PyCharm τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αφού τα προγράμματα μας θα μπορούν να εκτελεστούν μέσα από οποιοδήποτε περιβάλλον υποστηρίζει Python.


Όταν ξεκινήσετε το Eclipse, πρέπει πρώτα να πάμε το Help → Eclipse MarketPlace και να ψάξουμε για το PyDev plug-in. Αφού το εγκαταστήσετε τότε το Eclipse θα αποκτήσει την δυνατότητα να δημιουργεί Python projects και να τα εκτελεί.

Για να βεβαιωθούμε ότι το περιβάλλον μας είναι έτοιμο, ας δημιουργήσουμε ένα απλό Python project και ας το εκτελέσουμε

Πηγαίνουμε στο File → New → Other και από τον PyDev wizard επιλέγουμε PyDev Project. Πατάμε Next.

 


Στο επόμενο παράθυρο δίνουμε ένα όνομα στο project και δεχόμαστε όλες τις άλλες επιλογές εκτός εάν θέλετε να αποθηκεύσετε το project σας σε διαφορετικό φάκελλο από εκείνον που προτείνει το Eclipse. Ας ονομάσουμε το Project μας PythonTest. Πατήστε Finish.




Θα δούμε ότι δημιουργήθηκε ένα Python Project με το όνομα PythonTest το οποίο δεν έχει καμία αρχική δομή εκτός από την αναφορά στις βιβλιοθήκες της Python.




Θα ήταν φρόνιμο και λογικό να μην δημιουργούμε αρχεία κώδικα στο root επίπεδο του project αλλά μέσα σε πακέτα. Κάνουμε λοιπόν δεξί κλικ επάνω στο PythonTest project και επιλέγουμε New → PyDev package




Μπορείτε να ονομάσετε όπως θέλετε το πακέτο. Στο δικό μας παράδειγμα το ονομάζω com.mycompany. Πατήστε Finish.



Αν δείτε δύο αρχεία __init__.py μπορείτε να τα σβήσετε γιατί δεν θα τα χρειαστούμε.





Σαν τελευταίο βήμα, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα αρχείο με κατάληξη .py μέσα στο οποίο θα γράφουμε τον κώδικα μας. Κάνουμε λοιπόν δεξί κλικ επάνω στο πακέτο και επιλέγουμε New → PyDev Module




Δίνουμε ένα όνομα στο αρχείο και πατάμε Finish.


Στο επόμενο παράθυρο που θα εμφανιστεί απλά πατήστε ΟΚ χωρίς να επιλέξετε κάποιο template.




Το περιβάλλον μας είναι έτοιμο! Ας γράψουμε την πρώτη γραμμή κώδικα που θα είμαστε σε θέση μάλιστα να την εκτελέσουμε και να δούμε το αποτέλεσμα στο terminal παράθυρο. Μπορείτε λοιπόν να σβήσετε τα σχόλια που υπάρχουν μέσα στο αρχείο και να γράψετε μια απλή print( ) μέθοδο που απλά εκτυπώνει στο terminal ότι string λέξεις γράψουμε μέσα στην παρένθεση.




Πρώτη μας κίνηση είναι να σώσουμε τον κώδικα (File → Save). Και η δεύτερη μας κίνηση είναι να το εκτελέσουμε. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να το κάνουμε αυτό. Ας δούμε τώρα τον πιο απλό και αργότερα θα αναλύσουμε και τους υπόλοιπους. Κάνε δεξί κλικ οπουδήποτε μέσα στο testpython αρχείο και επιλέξτε Run As → Python Run




Θα πρέπει να δείτε το εξής αποτέλεσμα στο terminal παράθυρο που άνοιξε το Eclipse.




Συγχαρητήρια! Μόλις τρέξατε το πρώτο σας Python πρόγραμμα. Μπορείτε να κρατήσετε το ίδιο project ή να δημιουργείτε ένα καινούργιο κάθε φορά που αναφερόμαστε σε ένα καινούργιο κομμάτι της θεωρίας. Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε είναι ακριβώς τα ίδια.

Μιχάλης Κασάπογλου

Michail.Kassapoglou@gmail.com












Archive

Contact Form

Send