PYTHON - ΕΝΟΤΗΤΑ 7 – How to Format Number Output

Αν και ασχοληθήκαμε στην προηγούμενη ενότητα με το πως να οργανώνουμε λίγο καλύτερα το output από τα print functions δεν καλύψαμε για το πως να δίνουμε μια καλύτερη μορφή αποτελέσματος σε αριθμούς που προέρχονται από αριθμητικές πράξεις.

Ας τρέξουμε όμως ένα απλό παράδειγμα για να δούμε το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε εάν δεν εφαρμόσουμε κάποια μορφοποίηση στο αποτέλεσμα.



Στο πιο πάνω παράδειγμα, συνήθως επιθυμούμε να στρογγυλοποιήσουμε τον αριθμό στα δύο δεκαδικά ψηφία. Η Python μας προσφέρει την function format που έχει την δυνατότητα να μορφοποιεί το αποτέλεσμα με βάση τον ορισμό που θα της δώσουμε αφού τις περάσουμε δύο παραμέτρους:
  • Τον αριθμό που θέλουμε να μορφοποιήσουμε
  • Τα επιθυμητά ψηφία που θέλουμε να εμφανίζονται
Ας δούμε πως θα αλλάζαμε τον κώδικα στο παράδειγμα μας



Ο αριθμός .2 ορίζει τον αριθμό των ψηφίων, ενώ το f ορίζει πως θα μορφοποιήσουμε ένα float αριθμό. Μπορείτε να δοκιμάσετε και να αλλάξετε τον αριθμό από 2 σε 1 ή σε 3 και να δείτε το αποτέλεσμα.

Αν θέλουμε τώρα να προσθέσουμε και κόμμα στις χιλιάδες, τότε επίσης μπορούμε να το ορίσουμε μέσα από την format function.



Αν θέλουμε να βάλουμε μαζί όσα μάθαμε στην προηγούμενη ενότητα και στην σημερινή τότε θα είχαμε τον εξής κώδικα:



Μπορούμε επίσης αντί για f να χρησιμοποιήσουμε το σύμβολο % ποσοστό.

 

Τέλος, υπάρχει και η d επιλογή με την οποία ενημερώνουμε την format function ότι αντί για float θα χρησιμοποιήσουμε integer αριθμούς.

 


Μιχάλης Κασάπογλου














Archive

Contact Form

Send