JAVA - ΕΝΟΤΗΤΑ 8 – if-else statement


Στην Java σαν statement ονομάζουμε οποιαδήποτε πράξη που έχει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα όπως ανάθεση τιμής σε μια μεταβλητή, να γράψουμε το αποτέλεσμα σε ένα αρχείο, να δείξουμε ένα μήνυμα στην οθόνη, κτλ.

Ένα block ονομάζεται μια ομάδα από statements που η αρχή του και το τέλος του ορίζεται από braces ( { } ).

{
    statement1;
    statement2;
    statement3;
}

Το if statement αποτελείται από ένα boolean expression και αμέσως μετά ακολουθούν ένα ή και περισσότερα statements. Ο γενικός κανόνας για να γράφουμε if statements είναι ο ακόλουθος:

if(Boolean_expression)
   {
       //Statements will execute if the Boolean expression is true
   }

Εάν το Boolean expression μέσα στην παρένθεση είναι true, τότε τα statements μέσα στα άγκιστρα θα εκτελεστούν. Εάν όμως το Boolean expression είναι false, τότε δεν θα εκτελεστούν τα statements μέσα στα άγκιστρα, το πρόγραμμα θα τα παραβλέψει και θα συνεχίσει με την εκτέλεση του υπόλοιπου κώδικα της εφαρμογής που ακολουθεί αμέσως μετά από το κλείσιμο του άγκιστρου.

 


Ας κάνουμε μερικές παρατηρήσεις στον πιο πάνω κώδικα. Σαν αρχή παρατηρούμε ότι το if πάντα ακολουθείται από μια παρένθεση που δέχεται ένα Boolean expression. Γενικότερα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους πιο κάτω operators για να κάνουμε τις διάφορες συγκρίσεις που χρειαζόμαστε. Προσέξτε με το διπλό ίσον ( ==) που σημαίνει αλγεβρική σύγκριση και όχι ανάθεση τιμής σε μια συνθήκη. 

 

Τέλος παρατηρούμε ότι όλα τα if statements θα εκτελεστούν και ανάλογα σε ποια από αυτά το αποτέλεσμα της συνθήκης τους είναι true τότε θα εκτελεστούν και τα επιμέρους statements.

Η πιο πάνω λειτουργία του if statement αν και είναι επιθυμητή δεν είναι και απολύτως τέλεια γιατί όταν η συνθήκη είναι true τότε εκτελούνται τα statements και έχουμε τον έλεγχο στην ροή εκτέλεσης του προγράμματος. Όταν όμως η συνθήκη είναι false το πρόγραμμα συνεχίζει με τον υπόλοιπο κώδικα. Συνήθως θέλουμε να πιάσουμε και τις δύο περιπτώσεις έτσι ώστε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο στο τι θα εκτελεστεί στον κώδικα μας είτε έχουμε true αποτέλεσμα από την if συνθήκη είτε έχουμε false.

Επίσης, θα επιθυμούσαμε να μην εκτελούνται όλα τα if statements αλλά μόνο εκείνο που ικανοποιεί την συνθήκη και μετά να αγνοηθούν όλα τα υπόλοιπα. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με την προσθήκη του else όπως δείχνει και το πιο κάτω παράδειγμα.

 

Στον απλό κώδικα του παραδείγματος που μόλις είδατε, υπάρχουν έλεγχοι που πραγματοποιούνται μέσα από τα if-else. Επειδή όμως συνήθως δεν ελέγχουμε για όλες τις περιπτώσεις αλλά μόνο για αυτές που μας ενδιαφέρουν, καλό είναι και για αυτή την περίπτωση το πρόγραμμα να παραμείνει στον έλεγχο μας. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε ένα else μόνο του στο τέλος της ομαδοποίησης των if-else. Αυτό το else στην ουσία ελέγχει για οποιαδήποτε άλλη κατάσταση δεν ελέγχεται από τις προηγούμενες if-else συνθήκες.

Μιχάλης Κασάπογλου
Michail.Kassapoglou@gmail.com

Archive

Contact Form

Send