REACT ΕΝΟΤΗΤΑ 2 – Your First React Code

Από την στιγμή που έχουμε το περιβάλλον έτοιμο, μπορούμε να γράψουμε την πρώτη μας γραμμή κώδικα σε React JS και μάλιστα να δούμε το αποτέλεσμα στο Browser. 

 Μην ξεχάσετε να πάτε στο directory όπου είναι ο φάκελος της εφαρμογής σας, και στο cmd να γράψετε npm start για να ξεκινήσει ο http server. Στον browser δεν θα δείτε τίποτα γιατί είχαμε διαγράψει εκείνο το κομμάτι κώδικα που εμφανιζόταν στον browser. Λογικά λοιπόν έχετε στον υπολογιστή σας ένα έτοιμο περιβάλλον React JS που αναμένει από εσάς να γράψετε κώδικα. 

 Αν και γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς περιμένουν να δουν JSX κώδικα, σε αυτή την ενότητα θα το αποφύγω και θα δημιουργήσουμε το απλό μήνυμα Hello World με απλή JavaScript. Αφού καταλάβετε ποια είναι η βασική ιδέα πίσω από το React τότε θα εισάγουμε και JSX τρόπο γραφής και οργάνωσης κώδικα. Υπομονή λοιπόν μέχρι τότε.

Το κύριο αρχείο στο οποίο θα γράφουμε τον κώδικα μας είναι το index.js. Μέσα σε αυτό το αρχείο θα δημιουργήσουμε όλα τα components. Σαν υπενθύμιση το αρχείο αυτό πρέπει λογικά να περιέχει μόνο import statements και καθόλου React JS κώδικα.

 


Τα δύο πρώτα imports αναφέρονται στο react και react-dom αντίστοιχα. Δεν χρειάζεται να κατεβάσουμε καμία από αυτές τις βιβλιοθήκες γιατί όλα τα αρχεία περιέχονται ήδη στην εφαρμογή μας.

Για να δημιουργήσουμε το πρώτο μας React element μπορούμε απλά να καλέσουμε την μέθοδο createElement. Ας δούμε πρώτα τον κώδικα και μετά θα μιλήσουμε για την δομή του:

 


Γενική δομή ενός React element είναι
React.createElement (elementName, data, child)
elementName Μπορούμε να περάσουμε ένα οποιοδήποτε HTML tag σαν string (όπως π.χ ‘h1’) ή να δώσουμε ένα δικό μας όνομα που δεν έχει καμία σχέση με κάποιο HTML components
data Εδώ ορίζουμε δεδομένα που περνάνε στο component είτε σαν attributes είτε σαν properties. Επειδή όμως δεν έχουμε έξτρα τιμή στο παράδειγμα μας, βάλαμε null σαν τιμή.
ChildΕδώ ορίζουμε το περιεχόμενο που θα έχει το component που θα δημιουργήσουμε. Στο δικό μας παράδειγμα είναι το μήνυμα ‘Welcome to my blogspot’.

Οπότε καλούμε την createElement να δημιουργήσουμε ένα αντικείμενο είδος h1 και αποθηκεύουμε την αναφορά σε αυτό το αντικείμενο σε μια μεταβλητή h1. Η μεταβλητή var h1 δεν έχει σχέση με το h1 του HTML DOM. Είναι απλά μια αναφορά στο React h1 αντικείμενο που δημιούργησε η createElement.

Αφού λοιπόν δημιουργήσουμε το element και το αποθηκεύσουμε, το επόμενο βήμα είναι να καλέσουμε την render μέθοδο για να το εμφανίσουμε στον browser. H render μέθοδο δέχεται σαν πρώτη παράμετρο το στοιχείο που θέλουμε να εμφανίσουμε, και σαν δεύτερη παράμετρο το id του HTML στοιχείου το οποίο θα καλέσει στο index.html για να εμφανιστεί. Αν δούμε λοιπόν το index.html αρχείο θα δούμε ότι έχει το όνομα root σαν id στο tag div.

 


Οπότε το στοιχείο δημιουργήθηκε, μετά το κάναμε render και τέλος καλούμε κάποιο id από το index.html για να το εμφανίσουμε.



 

Μιχάλης Κασάπογλου

Archive

Contact Form

Send