PYTHON - ΕΝΟΤΗΤΑ 6 – How to control Data Output

Μέχρι τώρα έχουμε δει πως να εκτυπώνουμε μηνύματα στην οθόνη μας με την χρήση της print( ) function. Όμως θα θέλαμε να είχαμε λίγο καλύτερο έλεγχο στο τελικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, στο πιο κάτω απλό πρόγραμμα, κάθε print( ) function εκτυπώνει στο αποτέλεσμα σε καινούργια γραμμή. Πως θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτά τα πολλαπλά print functions να εμφανιστούν σε μια μόνο γραμμή?
 

Κάθε μία από τις print( ) functions εκτυπώνει στην οθόνη το string μήνυμα της και αμέσως μετά, αν και δεν είναι ορατό, εκτυπώνει ένα newline character. Αυτό έχει το ίδιο αποτέλεσμα σαν να πατάτε enter μετά το τέλος κάθε μηνύματος και να αλλάζετε γραμμή.

Αν δεν επιθυμούμε αυτή την συμπεριφορά της print function, μπορούμε να προσθέσουμε μια ειδική παράμετρο, που ονομάζεται end, μέσα στην print function όπως δείχνει το πιο κάτω παράδειγμα, που ακυρώνει την προηγούμενη συμπεριφορά.



Αν τώρα θέλουμε αντί για το κενό να υπάρχει κάποιο άλλο σύμβολο ανάμεσα στις λέξεις του output, τότε μπορείτε να το βάλετε ανάμεσα στα single quotes της end παραμέτρου.

 


Μπορούμε επίσης να καθορίσουμε το πως θα εμφανίζονται τα μηνύματα μας στην οθόνη, χρησιμοποιώντας escape characters. Τα escape characters είναι ειδικοί χαρακτήρες που αρχίζουν με το backslash σύμβολο ( \ ) και μετά ένα συγκεκριμένο γράμμα όπως δείχνει ο πιο κάτω πίνακας.

 


Στο πιο κάτω απλό παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε το \t για να αφήνουμε ένα κενό ανάμεσα στις μέρες τις εβδομάδας, και το \n για να αλλάξουμε γραμμή εκτύπωσης.

 


Τέλος, ας μην ξεχνάμε και την χρήση του + operator που το έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει για να προσθέσουμε δύο αριθμούς. Όταν όμως είναι ανάμεσα σε δύο strings τότε αυτό που κάνει είναι να “κολλήσει” το ένα string δίπλα στο άλλο ή όπως αλλιώς το ονομάζουμε string concatenation. Το string concatenation είναι πολύ χρήσιμο όταν θέλουμε να χωρίσουμε τον κώδικα μας σε δύο ή και περισσότερες γραμμές για να χωράει στην οθόνη μας.

 

Μιχάλης Κασάπογλου

Archive

Contact Form

Send