PYTHON - ΕΝΟΤΗΤΑ 2 – Strings and Comments

Στην προηγούμενη ενότητα είδαμε ένα απλό πρόγραμμα με σκοπό να μάθουμε τα βήματα που χρειάζονται για να εκτελέσουμε ένα πρόγραμμα Python μέσα από το Eclipse. Στην σημερινή ενότητα θα δούμε πιο αναλυτικά αυτή την απλή γραμμή κώδικα και θα μιλήσουμε λίγο περισσότερο για τα Strings.

Είχαμε γράψει λοιπόν τον εξής κώδικα:
print(“Hello, this is my first Python Program”)

Η print( ) είναι μια function από τις πολλές που υπάρχουν στην Python. Σαν function ορίζουμε ένα κομμάτι κώδικα που μπορούμε να το εκτελέσουμε καλώντας το όνομα που του έχουμε δώσει. Η Python έχει φροντίσει να μας προμηθεύσει με αρκετές functions έτσι ώστε να εκτελούμε βασικές λειτουργίες καλώντας μόνο το όνομα τους. Η print( ) function έχει την ικανότητα να εκτυπώνει το αποτέλεσμα στην οθόνη μας. Κάθε function ακολουθείται από παρενθέσεις μέσα στις οποίες γράφουμε τις απαραίτητες παραμέτρους. Στο δικό μας παράδειγμα, απλά μέσα στην print function γράψαμε ένα String μήνυμα που η αρχή και το τέλος του ορίζονται από single quotes (‘ ‘).

Αν για παράδειγμα, θέλαμε να δείξουμε τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου που μας αρέσει μέσα από ένα απλό πρόγραμμα Python θα γράφαμε:

 



Στην Python, επιτρέπεται να ορίζουμε Strings με μονά ή διπλά quotes (“ ”). Οπότε το πιο πάνω απλό πρόγραμμα θα έτρεχε αν αλλάζαμε τα single quotes σε double quotes. Ο πιο συχνός λόγος να χρησιμοποιήσουμε double quotes είναι όταν το string που θέλουμε να δείξουμε στην οθόνη περιέχει απόστροφο στο συντακτικό του.

 


Η Python επίσης μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε τριπλά quotes - “ “ “ ή ‘ ‘ ‘. Συνήθως αυτά χρησιμοποιούνται όταν θέλουμε να εκτυπώσουμε στην οθόνη μας πολλαπλές γραμμές string σαν ένα όρισμα. 

 


 Τα comments είναι σύντομες εξηγήσεις του κώδικα με την μορφή μηνύματος που αγνοούνται από την Python αλλά είναι χρήσιμα στον προγραμματιστή για να θυμάται πως κάποια συγκεκριμένα κομμάτια του κώδικα λειτουργούν. Τα comments ξεκινάνε με το # χαρακτήρα. Πολύ συχνά αντί για την αρχή, βάζουμε τα comments στο τέλος μιας γραμμής κώδικα για καλύτερη επεξήγηση του κώδικα που εμφανίζεται στην συγκεκριμένη γραμμή.

 


Μιχάλης Κασάπογλου
Michail.Kassapoglou@gmail.com




Archive

Contact Form

Send