PYTHON - ΕΝΟΤΗΤΑ 4 – How to read input from the keyboard in Python

Πολλά από τα προγράμματα που θα γράψετε ή γενικά με εκείνα που θα ασχοληθείτε στην καριέρα σας σαν προγραμματιστές θα απαιτούν να εισάγετε κάποια δεδομένα πριν το πρόγραμμα εκτελέσει την επιθυμητή λειτουργία. Στην Python, το να διαβάσουμε data που δεχόμαστε από το keyboard είναι πολύ εύκολη υπόθεση αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε την μέθοδο input( ) όπως δείχνει και το πιο κάτω παράδειγμα.






Η input( ) function δείχνει στην οθόνη οποιοδήποτε μήνυμα της περάσουμε εμείς σαν παράμετρο. Αφού διαβάσει το string το οποίο τυπώσουμε, το αναθέτει σαν τιμή σε μια μεταβλητή είδος string.

Εδώ όμως έχουμε ένα μικρό πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε – οτιδήποτε και αν τυπώσουμε εμείς σαν input η Python θα το δεχτεί σαν string ακόμα και αν γράφαμε αριθμούς. Οπότε, για παράδειγμα, ο αριθμός 5 δεν θα τον δεχόταν η Python σαν αριθμό αλλά σαν το string “5”. Η Python λοιπόν έχει φροντίσει να μας λύσει αυτό το πρόβλημα προσφέροντας μας δύο functions (int( ) και float( ) ) με τα οποία μπορούμε να μετατρέψουμε το string input σε int ή float.



Μιχάλης Κασάπογλου

Archive

Contact Form

Send