ΕΝΟΤΗΤΑ 10 – Conditions Και Loops Στην JavaScript (Part 3)

Μέχρι τώρα αναλύσαμε τα if..else και switch statements τα οποία επιτρέπουν στον κώδικα μας να παίρνει αποφάσεις με βάση κάποια συνθήκη που έχει οριστεί. Αν τώρα θέλουμε ένα μπλοκ κώδικα να επαναλαμβάνεται συνέχεια μέχρι το αποτέλεσμα κάποιας συνθήκης να είναι true ή false τότε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε loops.

 

Στην JavaScript έχουμε τέσσερα διαφορετικά είδη loops:
  • while loops
  • do-while loops
  • for loops
  • for-in loops

Ας τα δούμε λοιπόν ένα προς ένα μέσα από παραδείγματα.

WHILE LOOP


 



 


Ένα while loop ορίζεται από την λέξη κλειδί while και μια συνθήκη. Μέσα στα άγκιστρα γράφουμε τον κώδικα που θα τρέχει σε κάθε επανάληψη. Η ανάλυση για το πιο πάνω πρόγραμμα είναι η εξής: Ορίζουμε ένα while loop από το οποίο ζητάμε όσο η συνθήκη παραμένει true, να αυξάνεται η τιμή του x προσθέτοντας την τιμή του n στο x σε κάθε επανάληψη. Οι τιμές του x και του n μέσα στον κώδικα αλλάζουν ως εξής:
- Μετά την πρώτη επανάληψη n = 1 και x = 1
- Μετά την δεύτερη επανάληψη n = 2 και x = 3
- Μετά την τρίτη επανάληψη n = 3 και x = 6

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης επανάληψης, η συνθήκη n < 3 είναι false οπότε και το loop σταματάει να εκτελείται. Η πιο σημαντική γραμμή μέσα στο while loop είναι το n++. Αν δεν επηρεάσουμε κατά κάποιο τρόπο την τιμή της μεταβλητής n μέσα στον κώδικα μας, τότε η τιμή του n δεν πρόκειται να μεταβάλλεται και η συνθήκη θα είναι πάντα true προκαλώντας ένα infinite loop (δεν θα σταματάει ποτέ). Ένα while loop χρησιμοποιείται συνήθως όταν ο αριθμός των επαναλήψεων δεν είναι γνωστός.

DO-WHILE LOOP




 

Το Do-While loop λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως και το while loop με την διαφορά ότι η συνθήκη θα ελεγχθεί στο τέλος αφότου έχει εκτελεστεί ο κώδικας και όχι στην αρχή. Συνήθως χρησιμοποιούμε το Do-While loop όταν θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι ο κώδικας μέσα στο loop θα τρέξει τουλάχιστον μια φορά.

FOR LOOP


 


 

Χρησιμοποιούμε το for loop (με την λέξη κλειδί for) συνήθως όταν ο αριθμός των επαναλήψεων είναι γνωστός ή προβλέψιμος. Το for loop αποτελείται από τρία expressions τα οποία χωρίζονται με semicolons (;) το ένα από το άλλο. Και οι τρεις όροι είναι μέσα σε μια παρένθεση.

Το πρώτο expression ονομάζεται initialization και είναι εκεί που ορίζουμε και αρχικοποιούμε τις μεταβλητές που συνήθως παίζουν το ρόλο του counter.
Ο δεύτερος όρος είναι το condition και εκεί ορίζεται η συνθήκη στην οποία θα στηριχτεί η εκτέλεση του loop. Όσο η συνθήκη είναι true τότε το loop θα συνεχίζει να εκτελείται.
Το τελευταίο expression ονομάζεται step ή final expression και είναι εκεί που ορίζουμε αν θέλουμε το counter να αυξάνεται ή να μειώνεται και κατά πόσο (π.χ. i + 2).

FOR...IN LOOP


 



 

Το for...in loop χρησιμοποιείται για να διαβάσει διαδοχικά όλα τα στοιχεία που ανήκουν σε ένα αντικείμενο (object) ή έναν πίνακα (array). Επειδή ακόμα δεν έχουμε μιλήσει για αντικείμενα, το παράδειγμα που δείχνουμε εδώ διαβάζει τα στοιχεία από έναν array. Γενικότερα, το for..in loop δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα γενικού τύπου loop σε αντικατάσταση του for ή του while. Η πιο σύνηθες χρήση του είναι με αντικείμενα.

Στο πιο πάνω παράδειγμα, διαβάζουμε όλα τα στοιχεία ενός array και δείχνουμε για κάθε index την τιμή που έχουμε διαβάσει από τον array.

Μιχάλης Κασάπογλου












Archive

Contact Form

Send