ΕΝΟΤΗΤΑ 5 – STRINGS ΣΤΗΝ JAVASCRIPT

Ένα String είναι μια σειρά από χαρακτήρες που όλοι μαζί ανήκουν στην ίδια λέξη ή έκφραση. Στην JavaScript, οτιδήποτε (γράμματα, αριθμούς, κτλ) βάλουμε ανάμεσα σε single quotes (‘ ’) ή σε double quotes (“ ”) θεωρείται να είναι string.



Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός 1 μέσα σε double quotes (“1”) θεωρείται σαν ο χαρακτήρας 1 ή το string με τιμή “1”.

Με βάση τα προηγούμενα παραδείγματα που έχουμε τρέξει, έχετε ήδη καταλάβει ότι μπορούμε πάλι να χρησιμοποιήσουμε το typeof τελεστή για να βεβαιωθούμε για είδος του data που περιέχει μια μεταβλητή.






Εάν δεν βάλουμε τίποτα ανάμεσα στα quotes, το αποτέλεσμα είναι επίσης string.




Όπως ήδη ξέρετε, το σύμβολο της πρόσθεσης ( + ) εκτελεί την πράξη της πρόσθεσης ανάμεσα σε αριθμούς. Εάν όμως το χρησιμοποιήσετε ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα string τότε αυτό που έχουμε δεν είναι πρόσθεση (που έτσι και αλλιώς είναι πρακτικά αδύνατον) αλλά το κόλλημα τους ενός string δίπλα στο άλλο που ονομάζεται concatenation. Δηλαδή σκεφτείτε ότι έχουμε μια μεταβλητή x1 = “Michail” και μια μεταβλητή x2 = “Kassapoglou”. Η πράξη x3 = x1 + x2 θα ισούται με ένα καινούργιο string “MichailKassapoglou”. Αν θέλετε να έχετε κενό ανάμεσα στις δύο λέξεις στο τελικό αποτέλεσμα τότε θα πρέπει να το ορίσεται στο τέλος της πρώτης μεταβλητής όπως “Michail ”.



 
Αυτός ο διπλός ρόλος του συν ( + ) τελεστή είναι η ρίζα πολλών προβλημάτων σε JavaScript κώδικα. Για αυτό καλό θα ήταν να κάνετε έναν έλεγχο πρώτα αν όλες οι τιμές που προσπαθείτε να προσθέσετε είναι όλες αριθμοί ή όλα string για να αποφύγετε απρόσμενα αποτελέσματα.

Ο λόγος που προτείνουμε το πιο πάνω έλεγχο είναι επειδή όταν η JavaScript δει ένα string που μοιάζει με αριθμό όπως π.χ “1” (όχι όμως γραμμένο με χαρακτήρες όπως “one) τότε το string 1 μετατρέπεται αυτόματα στον αριθμό 1 για όλες τις αριθμητικές πράξεις εκτός από την πρόσθεση (λόγο του διπλού ρόλου που έχει). Ένας γρήγορος τρόπος (αν και όχι τόσο προτεινόμενος) για γρήγορη μετατροπή μιας string τιμής σε πραγματικό αριθμό είναι ο πολλαπλασιασμός της τιμής string με τον αριθμό 1. Η αντίστροφη διαδικασία (δηλαδή μετατροπή ενός αριθμού σε string) γίνεται αν προσθέσουμε στον αριθμό ένα άδειο string – δηλαδή τα double quotes χωρίς τιμή μέσα.







 
Αν πάμε στο https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Global_Objects/String όπου υπάρχει ένα υπέροχο documentation της JavaScript θα δούμε έναν πίνακα που περιέχει και μερικά ειδικά strings που χρησιμοποιούμε στον κώδικα μας.


Πριν κλείσουμε αυτή την ενότητα, θα αναφερθούμε και σε ένα καινούργιο χαρακτηριστικό που προστέθηκε με την ES6 και ονομάζεται template literals. Τα template literals επιτρέπουν μεταβλητές και πράξεις να ενσωματωθούν με το τελικό string που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Πριν δείξουμε ένα παράδειγμα, πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός ότι τα template literals πρέπει να περικλείονται από back-ticks ( ` ` ) τα οποία βρίσκονται επάνω αριστερά στο πληκτρολόγιο δίπλα από τον αριθμό 1. Τέλος, για να ενσωματώσουμε template literals μέσα στον κώδικα μας, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το σύμβολο του δολαρίου και άγκιστρα (${expression}).

Ας δούμε όμως ένα παράδειγμα, για να καταλάβουμε καλύτερα τα template literals.


 

Αν θέλετε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα template literals μπορείτε να πάτε στο https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Template_literals όπου θα βρείτε αρκετά παραδείγματα.

 
Μιχάλης Κασάπογλου
Michail.Kassapoglou

Archive

Contact Form

Send