ΕΝΟΤΗΤΑ 3 – JAVASCRIPT OPERATORS

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 – JAVASCRIPT OPERATORS

Οι τελεστές (operators) δέχονται μία ή δύο τιμές (ή μεταβλητές), εκτελούν μια πράξη και επιστρέφουν μια τιμή. Ο πιο απλός τρόπος για να καταλάβουμε τους operators είναι να δούμε ένα απλό παράδειγμα.

 

Στον παρακάτω κώδικα, το σύμβολο της πρόσθεσης είναι ο operator, η πράξη είναι η πρόσθεση, οι τιμές που δίνουμε είναι ο αριθμός 1 και ο αριθμός 2 (οι τιμές αυτές ονομάζονται και operands) και το αποτέλεσμα είναι ο αριθμός 3. Ολόκληρη η γραμμή του κώδικα που εκτελεί μια τέτοια πράξη ονομάζετε expression.


 
Αντί να δώσουμε τιμές στους operands θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και μεταβλητές για να πραγματοποιήσουμε την ίδια πράξη. Θα μπορούσαμε επίσης και το αποτέλεσμα να το σώσουμε σε μια τρίτη μεταβλητή όπως δείχνει το πιο κάτω παράδειγμα:


 
Ο πιο εύκολος τρόπος για να δούμε όλους τους operators που υπάρχουν στην JavaScript, είναι να αναφερθούμε στο Mozilla MDN docs (https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Guide/Expressions_and_Operators). Εκεί θα βρούμε όλα τα είδη operators που υπάρχουν συμπεριλαμβανομένων και παραδείγματα ανά operator.



 
Τώρα που η έννοια του operator σας είναι γνωστή, αξίζει να σημειώσουμε ότι το var a = 1; είναι βασικά ο απλός operator = που αναθέτει την τιμή από δεξιά στην μεταβλητή που υπάρχει αριστερά.

Αν κοιτάξετε λίγο πιο προσεχτικά το online documentation του Mozilla, θα δείτε ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη κατηγορία operators που ονομάζονται compound operators και είναι ένας συνδυασμός ανάμεσα σε assignment και arithmetic operators. Η χρήση τους κάνουν τον κώδικα μας να φαίνεται λίγο πιο μαζεμένος.

Για παράδειγμα το expression:
a += 3 

είναι πιο συμπιεσμένο από το να γράψουμε:
a = a + 3.


 
Πριν κλείσουμε αυτή την ενότητα, καλό θα ήταν να τονίσουμε ότι θα πρέπει πάντα να κλείνετε τα expressions που γράφετε με semicolon ( ; ). Αν και η JavaScript πολλές φορές προσθέτει το semicolon αυτόματα για μας, αν το ξεχάσουμε, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες ότι κάποιες φορές μπορεί να μην το κάνει και η εφαρμογή μας να παρουσιάζει λάθη που την εμποδίσουν να τρέξει σωστά. Για αυτό το λόγο ας το κάνουμε συνήθεια και να γράφουμε πάντα το semicolon στο τέλος κάθε expression.

Μιχάλης Κασάπογλου
Michail.Kassapoglou@gmail.com

Archive

Contact Form

Send