ΕΝΟΤΗΤΑ 1 - ΕΙΣΑΓΩΓΉ ΣΤΗΝ JAVASCRIPT



Από τις πρώτες κιόλας ημέρες ύπαρξης του διαδικτύου, έγινε αμέσως ορατή η ανάγκη οι ιστοσελίδες, και γενικότερα τα sites, να έχουν μια πιο δυναμική και διαδραστική συμπεριφορά και να δραπετεύσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από το στατικό περιβάλλον του HTML. 


 
 Αν και με την παρουσία του CSS μπορέσαμε να δώσουμε ένα πιο όμορφο παρουσιαστικό στα κείμενα μας, με την προσθήκη του JavaScript κώδικα μπορέσαμε να προσθέσουμε περισσότερες δυνατότητες όπως email, ημερολόγια, τραπεζικές συναλλαγές, online αγορές, παιγνίδια και επεξεργασία κειμένου.

Αν κοιτάξουμε το παρελθόν, ο τρόπος με τον οποίο καταχωρίσαμε και κατηγοριοποιήσαμε τις τεχνολογίες που κατά καιρούς εμφανίστηκαν τότε θα δούμε ότι τεχνολογίες όπως η HTML (και όλα τα παρακλάδια της) δημιουργήθηκαν με σκοπό να μας προσφέρουν την ικανότητα να παρουσιάσουμε ένα κείμενο στο διαδίκτυο, τεχνολογίες παρόμοιες με εκείνη της CSS δημιουργήθηκαν για να δώσουμε μια πιο ελκυστική παρουσίαση στο κείμενο μας, και τέλος η JavaScript για να δώσει λειτουργικότητα και να προσφέρει εφαρμογές στον χρήστη του Web.

Τα προγράμματα JavaScript εκτελούνται τοπικά στον υπολογιστή μας. Το περιβάλλον του Web browser είναι η πιο κοινή πλατφόρμα εκτέλεσης JavaScript εφαρμογών αλλά δεν είναι το μόνο. Σήμερα η JavaScript μπορεί να εκτελεστεί σε πολλαπλές πλατφόρμες όπως εκείνων των mobile phones, και των servers.

Η JavaScript είναι το αποτέλεσμα της European Computer Manufactures Association (ECMA) επιτροπής που δημιούργησε το στάνταρ ECMA-262 το οποίο περιγράφει τους βασικούς κανόνες της JavaScript γλώσσας χωρίς καμία αναφορά σε κάποιον συγκεκριμένο web browser. Αυτό σημαίνει ότι όποια πλατφόρμα (κυρίως web browsers) θέλει να είναι συμβατή με την τελευταία έκδοση της JavaScript πρέπει να ακολουθήσει το ECMA στάνταρ.

Το ECMAScript 6 είναι το πιο πρόσφατο στάνταρ και σιγά σιγά όλοι οι γνωστοί web browsers προσπαθούν να το ενσωματώσουν στην πλατφόρμα τους. Η τελευταία έκδοση της JavaScript έρχεται σε εμάς με μια σωρεία από καινούργια χαρακτηριστικά όπως classes, promises και generators. Μην ανησυχείτε για αυτά τώρα, θα τα αναλύσουμε όλα αργότερα. Τέλος, μην σας μπερδεύουν τα ονόματα ECMAScript 6, ES6, ή ECMAScript 2015 όλα αναφέρονται στο ίδιο πράγμα.

Εάν δεν είσαστε σίγουροι αν ο browser σας υποστηρίζει ES6 ή δεν γνωρίζετε ποια από τα χαρακτηριστικά της ES6 υποστηρίζονται στην έκδοση που έχετε, τότε μπορείτε να επισκεφτείτε την πιο κάτω ιστοσελίδα http://kangax.github.io/compat-table/es6/

  

 
Το πιο ευχάριστο όμως νέο είναι οι transpilers οι οποίοι είναι μεταφραστές της ES6 σε ES5. Ο transpiler μας επιτρέπει να γράφουμε σε ES6 και εκείνος μετατρέπει την σύνταξη αυτόματα σε ES5 επιτρέποντας σε όλους τους browsers να τρέξουν τον κώδικα μας αφού όλοι οι γνωστοί browsers υποστηρίζουν ES5.

Ο πιο γνωστός transpiler τον οποίο και θα χρησιμοποιήσουμε στα παραδείγματα που θα παρουσιάσουμε είναι ο Babel (https://babeljs.io/). Θα δείξουμε αργότερα πως να ενεργοποιήσουμε αυτή την επιλογή, όταν θα δημιουργήσουμε και τρέξουμε το πρώτο μας JavaScript παράδειγμα.

Τέλος, κάθε Web εφαρμογή χρειάζεται έναν Web Server για να μπορεί να τρέξει και είναι διαθέσιμη. Αν και έχουμε πολλές επιλογές, θα επιλέξουμε την εγκατάσταση του Node.js (https://nodejs.org/en/). Κατεβάστε το πρόγραμμα και προχωρήστε με την εγκατάσταση του. Αν είσαστε σε περιβάλλον Windows, απλά ακολουθήστε τις default επιλογές.

Τώρα χρειαζόμαστε ένα περιβάλλον ανάπτυξης Web εφαρμογών. Και εδώ οι επιλογές μας είναι αρκετές αλλά θα επιλέξουμε το Visual Studio Code (https://code.visualstudio.com/). Κατεβάστε την πιο τελευταία έκδοση και προχωρήστε με την εγκατάσταση του.

Σχεδόν έχουμε τελειώσει με το setup του περιβάλλοντος μας. Δημιουργήστε ένα φάκελλο στον σκληρό σας δίσκο και ονομάστε το JavaScriptTutorial. Τώρα, ανοίξτε ένα terminal παράθυρο (στα Windows δίνουμε την εντολή CMD) και αλλάξτε το path να δείχνει στο φάκελλο που μόλις δημιουργήσατε. Για να εγκαταστήσουμε τον http-server τρέχουμε την εξής npm εντολή:

npm install http-server -g


Όταν τελειώσει η εγκατάσταση, μπορούμε να ξεκινήσουμε τον http-server γράφοντας απλά: http-server στο cmd αφού έχουμε πρώτα μεταφερθεί στον συγκεκριμένο path.



 
Πάμε τώρα να δοκιμάσουμε να τρέξουμε ένα απλό παράδειγμα JavaScript για να επιβεβαιώσουμε ότι μπορούμε να τρέξουμε στον http-server που μόλις ενεργοποιήσαμε. Αφού ξεκινήσουμε το Visual Studio Code, ανοίγουμε το File και μετά Open Folder. Βρίσκουμε τον φάκελλο τον οποίο δημιουργήσαμε σε προηγούμενο βήμα και πατάμε Select Folder.


 
Στο project που δημιουργήσαμε με βάση τον φάκελο που επιλέξαμε, θέλουμε τώρα να δημιουργήσουμε ένα απλό αρχείο html. Πατάμε επάνω στο κουμπί new file και δημιουργούμε ένα αρχείο index.html.




 
Ας γράψουμε ένα απλό κώδικα html μέσα στο αρχείο για να δούμε αν μπορούμε να το τρέξουμε. Γράψτε τον πιο κάτω κώδικα και μετά πατήστε Save.



Αν ανοίξετε τον browser της επιλογής σας και γράψετε http://localhost:8080/index.html λογικά θα πρέπει να δείτε κάτι αντίστοιχο με την πιο κάτω εικόνα:



 
Τώρα θέλουμε να εμφανίσουμε το ίδιο μήνυμα αλλά με JavaScript κώδικα. Επίσης, θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τον ES6 Babel transpiler. Για αρχή, δημιουργούμε ένα ακόμα αρχείο στο project μας με το όνομα MyScript.js (το όνομα είναι εντελώς τυχαίο). Μέσα στο αρχείο γράφουμε τον εξής κώδικα:
document.write(“Introduction to JavaScript”);



Σαν τελευταίο βήμα, πρέπει να μπορέσουμε να καλέσουμε το JavaScript αρχείο μέσα από την ιστοσελίδα μας. Αλλάξτε τον κώδικα του html αρχείο στον πιο κάτω κώδικα:


 
Αν κάνουμε refresh το URL θα πρέπει να δούμε το ίδιο μήνυμα όπως και πριν. Μόνο που αυτή την φορά το output προέρχεται από το JavaScript αρχείο. Στο html αρχείο απλά καλούμε το JavaScript αρχείο για να τρέξει τον κώδικα που περιέχει. Η babel εντολή απλά πηγαίνει στο site της babel και κάνει transpile τον κώδικα μας πριν τον εμφανίσει. Εννοείται ότι αυτός ο τρόπος δεν είναι ο σωστός για να τρέξουμε επαγγελματικές εφαρμογές γιατί θα είναι πολύ αργός ο χρόνος ανταπόκρισης. Για τα δικά μας όμως τοπικά παραδείγματα που τρέχουμε στον υπολογιστή μας είναι ικανοποιητικός.

Αυτό είναι το περιβάλλον που θα χρειαστούμε για να τρέξουμε όλα τα παραδείγματα από τις μελλοντικές ενότητες του JavaScript. Απλά θα αλλάζουμε τον κώδικα μέσα στο αρχείο MyScript.js και θα κάνουμε refresh στην ιστοσελίδα για να δούμε το αποτέλεσμα.

Μιχάλης Κασάπογλου


Archive

Contact Form

Send