JAVA - ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Setting up the Environment
Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση μας στην γλώσσα προγραμματισμού Java, θα πρέπει να πρώτα να ετοιμάσουμε ένα περιβάλλον ικανό να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μας.
Για την ανάπτυξη εφαρμογών Java υπάρχουν δύο τουλάχιστον απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν: (α) εγκατάσταση του JDK και (β) ενός Java Editor.
Το JDK μας δίνει την δυνατότητα να γράφουμε κώδικα σε γλώσσα Java, να βρίσκουμε λάθη (κυρίως συντακτικά) που υπάρχουν, και να τρέχουμε την τελική μορφή του κώδικα μας δημιουργώντας μια εφαρμογή που είναι ικανή να τρέξει σε κάθε πλατφόρμα (Windows, Linux, Mac, κτλ).
Σαν πρώτο βήμα χρειάζεται να πάμε στην ιστοσελίδα της Oracle και να κατεβάσουμε την πιο τελευταία έκδοση της Java με κριτήριο το λειτουργικό σύστημα στο οποίο σκοπεύουμε να αναπτύξουμε κώδικα. Στο δικό μου υπολογιστή χρησιμοποιώ Windows 10 οπότε όλα τα εργαλεία που θα χρειαστώ πρέπει να στοχεύουν αυτή την πλατφόρμα. Την στιγμή που γράφεται αυτή η ενότητα, η πιο τελευταία έκδοση της Java είναι η 10.
Πατήστε το κουμπί DOWNLOAD JDK και μετά την ολοκλήρωση κατεβάσματος του αρχείου, απλά εκτελέστε το ακολουθώντας τα απλά βήματα και δεχτείτε όλες τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που σας προτείνει.
Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, σας προτείνω να ρυθμίσετε το JDK_HOME στα Windows, για να μπορούν εύκολα εργαλεία και εφαρμογές που χρησιμοποιούν Java να βρίσκουν πληροφορίες για την έκδοση της Java που είναι διαθέσιμη στον υπολογιστή σας. Τα βήματα για να ολοκληρώσετε και αυτή την διαδικασία μπορείτε να τη βρείτε εδώ:
Αν και το παράδειγμα αναφέρεται σε Java 8, τα βήματα παραμένουν τα ίδια. Το μόνο που αλλάζει είναι το όνομα του φακέλου στο οποίο έχει εγκατασταθεί η Java. Με την καινούργια έκδοση της Java ονομάζεται jdk-10.0.2.
Είναι καλή ιδέα στο τέλος όλων αυτών των απλών βημάτων που έχετε ακολουθήσει μέχρι τώρα, να κάνετε ένα γρήγορο έλεγχο ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ανοίγουμε λοιπόν μια cmd κονσόλα στα Windows και εκτελούμε την εντολή java -version. Αν η Java έχει δηλωθεί σωστά στα Windows, τότε το αποτέλεσμα της πιο πάνω εντολής πρέπει να μας δείξει την έκδοση της Java που χρησιμοποιούμε.
Τώρα, αυτό που μας απομένει είναι να βρούμε ένα περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών Java. Αν επιλέξετε ένα από τα Eclipse ή IntelliJ (free edition) τότε θα μπορείτε να παραμείνετε σε αυτό το περιβάλλον και για το Java EE 8 αφού ήδη και τα δύο αυτά εργαλεία είναι έτοιμα να υποστηρίξουν κώδικα για αυτή την καινούργια java enterprise πλατφόρμα της Oracle. Εγώ προσωπικά, και το γνωρίζουν αυτό όσοι έχουν εκπαιδευτεί από εμένα, είμαι “κολλημένος” με το NetBeans. Αυτή την στιγμή έχει την δυνατότητα να παράγει μόνο Java SE εφαρμογές και όχι Java EE 8 μια και πρόσφατα βρέθηκε κάτω από την επίβλεψη της Apache οπότε ακόμα πολλά χαρακτηριστικά του είναι υπό κατασκευή. Αλλά είναι έτοιμο να μας προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση για Java SE 9 και άνω.
Κατεβάζουμε λοιπόν το καινούργιο NetBeans από την Apache από το εξής link:
Όπως βλέπετε, το αρχείο που μόλις κατεβάσατε είναι σε zip μορφή. Αποσυμπιέστε το, και πηγαίνετε στο bin φάκελλο. Κάνοντας διπλό κλικ επάνω στο netbeans64 θα ξεκινήσει το περιβάλλον.
Αν υπάρχει περίπτωση (όπως και στον δικό μου υπολογιστή) να είχα μια έκδοση της Java 8 πρώτα και μετά να έβαλα την Java 9 ή 10 τότε ίσως το NetBeans να έχει βρει μόνο την Java 8 και να χρειαστεί να δηλώσουμε εμείς στο περιβάλλον την καινούργια έκδοση της Java. Πηγαίνοντας στο Tools > Java Platforms βλέπουμε τις εκδόσεις Java που γνωρίζει το NetBeans για την ανάπτυξη εφαρμογών.
Αν λείπει η Java 10 τότε πατήστε το Add Platform, επιλέξτε Java Standard Edition και πατήστε Next, επιλέξτε το φάκελο με την Java 10 (jdk-10.0.2) και πατήστε Next, και τέλος πατήστε Finish.
Με αυτή την απλή διαδικασία ετοιμάσαμε το περιβάλλον μέσα από το οποίο θα αναπτύξουμε όλες τις Java 10 εφαρμογές μας. Από την επόμενη ενότητα θα ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στον κόσμο του προγραμματισμού βασισμένο σε γλώσσα Java.
Μιχάλης Κασάπογλου